top of page

De vallende bakstenen van Breda

In oktober 2018 werd een houten overkapping geplaatst om de ingang van het centraal station in Breda aan de Belcrumzijde. Het ging om een voorzorgsmaatregel omdat er, niet voor de eerste keer, een steenstrip uit het plafond viel. Een jaar eerder gebeurde iets soortgelijks bij de fietsenstalling aan het Stationsplein. Daar werd een paar maanden later een stalen net onder het plafond gehangen. Nieuwe steenstrips lieten daar sindsdien niet meer los.

De NS liet onderzoek doen of er meer strips los zaten. De houten betimmering werd vervangen door een opvangnet dat over een lengte van 100 meter bij de ingang werd gespannen aan de Belcrumzijde. Boven het Stationsplein hangt het net er al 1,5 jaar.

Eind maart 2017 kwamen 2 van de 25.000 steentjes die aan het plafond van het station bevestigd zijn meters naar beneden. Vlak eronder zit de onbewaakte fietsenstalling, maar niemand raakte gewond. De geparkeerde fiets ophalen kon nog wel, maar enkel met een kleurige helm op.

De oorzaak van de vallende steenstrips is anno 2019 nog steeds niet duidelijk. De ene partij wil er niets over zeggen: ‘Wij praten hierover niet via de pers.’ De ander wast zijn handen in onschuld: ‘Dit werk is door een onderaannemer uitgevoerd, niet door ons.’ Het mysterie van de vallende stenen blijft voortbestaan bij de opdrachtgevers NS, ProRail en de gemeente Breda, aannemer Hurks/Ballast Nedam en de geestelijk vader achter het station architect Koen van Velsen.

Ook al willen ze het niet hardop gezegd hebben, maar bij de NS balen ze als een stekker. Ruim een jaar geleden toen de eerste stenen naar beneden kwamen, moest NS alle zeilen bijzetten om de gemoederen weer tot bedaren te brengen. Want was het station nog wel veilig? Pas nadat er over een lengte van zo’n honderd meter provisorisch een stalen vangnet onder het plafond was aangelegd, keerde de rust weer terug. En na de vallende steenstrip aan de Belcrumzijde, is de NS weer terug bij af, met name omdat er aan de NS verteld was dat het probleem zich daar niet kon voordoen omdat er sprake was van een andere bouwconstructie.

Ondanks meerdere onderzoeken is de oorzaak van de vallende stenen, beweren NS en de aannemer, nooit achterhaald. Maar externe bouwdeskundigen hebben daar hun twijfels bij. Al eerder werd gesuggereerd dat er vermoedelijk een verkeerde lijmsoort is gebruikt. Anderen wijzen op de aard van het gebouw. Een station waar treinen doorheen rijden die flinke trillingen veroorzaken. In zo'n geval is het misschien niet handig een gebouw te ontwerpen met plafonds waar je stenen tegenaan moet plakken. De oplossing bestaat uit een ruim honderd meter lang net. Een esthetisch net dat heel dicht tegen het plafond gehangen is zodat het veel minder opvalt.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
No tags yet.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page