top of page

Wat hebben een start up, een scale up en een f*ck up gemeen?

Allemaal zijn ze positief! Jazeker, ook een fxck up kan positief zijn. Een start up en scale up worden zakelijk gekenmerkt door innovatie, interessante uitdagingen, managen van groei, omgaan met groeistuipen, doorzetten, samenwerken, ‘out of the box’ denken, investeren en verzin maar alle andere positieve associaties.

Maar een onderneming in zwaar weer krijgt al heel snel het stempeltje ‘fxck up’ en dat vind ik stom!

Ik vind het stom dat een faillissement (ook door ondernemers!) nog steeds in één ademteug genoemd wordt met ‘falen’ en dat het moeilijk is om opnieuw te beginnen. Maar met ‘falen’ is in dit geval niks mis. En opnieuw beginnen is echt niet moeilijk als je weet hoe je dat moet doen.

In de USA wordt een eerste faillissement gezien als een noodzakelijke horde die je moet nemen om weer overeind te komen en succesvoller te zijn. De succesvolle Amerikaanse ondernemer heeft minimaal één keer gefaald en bijna 45% van de ‘falende ondernemers’ begint opnieuw en ook nog eens in dezelfde sector. Waarom? Zij hebben geleerd van hun fxck ups. Hoe hard die eerste klap ook aankomt.

OK, een faillissement is niet fijn, maar het is een hele opluchting als er een alternatief is en de ondernemer de draad weer oppakt, doorstart en werkgelegenheid creëert. Zo’n doorstart is de beste reorganisatie. Snel en efficiënt. Pas dan heeft niemand stress, zijn er geen problemen meer, kan iedereen goed slapen, heeft het bedrijf geen schulden meer en denkt de ondernemer niet meer in doemscenario’s.

Maar wat moet de ondernemer ‘in zwaar weer’ dan doen? Een paar tips.

 • Herken de signalen dat het fout dreigt te gaan. Zorg dat je op elk gewenst moment een goed financieel inzicht Hou daarom je liquiditeit en andere noodzakelijke kengetallen,zoals debiteuren, goed in het oog. Meten is weten en gokken is dokken. ‘Komt wel goed’ is een zo’n gok.

 • En als het echt mis gaat vraag je dan af waar het fout is gegaan en wat dus beter kan? Stel die vraag, trek de juiste conclusies en maak snel een overlevingsplan. Leer van de fouten!

 • Zorg voor capabel management of voldoende ondersteuning; niet elke ondernemer is een goede manager of alwetend.

 • Ontwikkel een visie en (stappen)plan om uit de ellende te komen; het bekende ‘stipje aan de horizon’. Wat wil ik (ook privé) en hoe kom ik daar? Vergeet niet de onderbouwing op basis waarvan geldschieters geloof in jouw bedrijf

 • Inkoop bepaalt de winstmarge! Koop in op basis van prijs en performance; niet op emotie. Leg jouw inkoop eens onder de loep. Daar is vaak de eerste winst te halen.

 • Pas je aan de veranderende marktvraag Weet jij echt wat jouw klanten willen of voorziet jouw product in een behoefte die niet bestaat? Een veel gemaakte fout bij start ups. Is het een gat in de markt of een bodemloze put?

 • Ga flexibel om met personeel en zorg dat zij gemotiveerd blijven. Laag verzuim en geen verloop. Jij hebt ze straks wellicht hard nodig.

 • Zoek hulp. Laat specialisten, die het goed met jou voorhebben, met een frisse blik naar jouw business kijken en bepaal dan jouw koers. De beste sporters ter wereld hebben een trainer of coach en jij als ondernemer bedrijft elke dag topsport.

Makkelijker gezegd dan gedaan, maar nu nog de uitvoering. Dreigt ook jouw onderneming in zwaar weer te komen en is er kans op een ‘fxck up’? Wacht niet totdat het zover is, maar kom in actie. En als het niet af te wenden is bepaal dan een goede exit met een doorstart.

Laat je ook niet misleiden met dikke en dure rapporten die voor 90% uit een ‘omgevallen boekenkast’ komen, maar hou het praktisch. Het draait om het resultaat; een gezond bedrijf met een mooie toekomst en voor de ondernemer een goede nachtrust.

Bel Jo Warnier vandaag nog voor een vrijblijvend gesprek. Het team van BizBuzzerz maakt van een ‘fxck up’ een positieve ervaring. Zij helpen jou als ondernemer om orde op zaken te stellen en jou te coachen op de nieuw ingeslagen weg. Hun netwerk van ondersteunende bedrijven stellen zij graag voor jou open. Discreet, snel en doeltreffend.

#startup #scaleup #fuckup #ondernemers #innovatie #uitdagingen #groei #doorzetten #samenwerken #investeren

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
No tags yet.
Volg ons
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square
bottom of page