top of page

Peter van der Meulen, de ondernemer die het meest gegeten dropje van Nederland in Duitse handen liet

Peter van der Meulen is Marketing & Sales Director bij Baronie Group. Jarenlang was hij CEO van Festivaldi B.V. Hij begon zijn carrière bij Mars (chocolade en snoep) en werkte daarna bij de Baronie Group, een dropfabriek in Nijkerk waar zijn fxckup verhaal begon.

Toen Peter bij de dropfabriek werkte, kreeg hij het grootste gedeelte van de aandelen in handen waardoor hij eigenaar werd. De fabriek had wel drop maar zonder een echt merk. Hij stopte met discount leveren en investeerde in nieuwe machines. Zijn plan was om met een nieuwe verpakking en een goede prijs Nederlandse supermarkten te veroveren. Het dropje waar het om draaide was Harlekijntjes drop.

Er bleek een grote vraag te zijn vanuit consumenten naar Harlekijntjes drop en C1000 nam het in de schappen. Mensen reden er voor om, iedereen wilde de drop halen bij C1000 en namen vaak wel 5 zakken mee naar huis. Volumes waren groot en het liep goed in Nederland.

Toen kwam het moment van uitbreiden naar andere landen. Scandinavië ging goed; zelfs de premier in Finland had het over het dropje. Finnen vonden het dropje op het gezicht van de premier lijken. Peter wilde naast Finland ook de Duitse markt in handen krijgen. Peter sprak met Katja, Haribo, Mars en Gedu distributeurs en na een jaar is Harlekijntjes met Katja's in zee gegaan op basis van een exclusiviteitscontract en vertrouwen in je samenwerkingspartner.

Er is bijna geen zakje drop in de grote Duitse retailers zoals Edeka en Kaufland terecht gekomen. En door de exclusiviteit kon Peter hier niks tegen doen en was hij in juridische zaken verwikkeld. Wanneer Peter terugkijkt op de situatie stelt hij zichzelf natuurlijk de vraag of hij net wat geduldiger had moeten zijn. Had Harlekijntjes dan overal ter wereld in alle retail winkels kunnen liggen?

“Ik ben te goed van vertrouwen geweest. Ik wist dat Duitse familiebedrijven met broers aan het stuur wel vaker fout gingen. Maar wie wil er nou niet een eigen snoepfabriek beginnen? Ik voelde me bestolen van mijn eigen bedrijf maar heb geleerd dat je altijd je eigen onderbuik gevoel moet volgen.”

Peter is de situatie goed uitgekomen. Hij werkt nog steeds in de wereld van lekkernijen, vooral in chocolade. En privé is hij er gelukkig niet op achteruit gegaan: hij heeft een zeilboot genaamd 'Harlekijn' aan het avontuur overgehouden.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
No tags yet.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page