top of page

Jan Hoppen: 'Ik ben een leuker mens nu'

BREDA - Er is leven na een faillissement. Dat zegt vastgoedman Jan Hoppen, die alleen nog maar duurzaam bouwt, tijdens een lezing in Breda.

Het oogt wat ongemakkelijk als Coldplay in de Lutherse kerk in Breda de eerste tonen van Viva La Vida inzet. Op een videoscherm komt de tekst van het nummer voorbij. Ondernemer Jan Hoppen (53) staat erbij en wiebelt van het ene been op het andere. 'Waar gaat dit heen?' zie je het publiek denken.

Maar als zanger Chris Martin zijn laatste worden over het kerkbezoek heeft uitgespuwd, neemt Hoppen met een rake grap het heft in handen. ,,Zo. Dat was mijn verhaal", zegt hij onderkoeld.

Jan Hoppen

Fotograaf: Quinten Bertens

Succesnummer Het succesnummer van de Bredase vastgoedwereld van weleer legt uit waarom Viva La Vida zijn presentatie opent tijdens de bijeenkomst I Fucked Up And Survived van de Junior Chamber International (JCI). ,"Het lijkt in eerste instantie een positief lied te worden, maar het gaat over het diepe dal dat na een hoogtepunt volgt. Het lied was populair in de tijd dat de economische crisis toesloeg en dat ik voor het eerst in mijn carrière bang werd. Als ik het hoor, moet ik altijd weer aan die tijd terugdenken", zegt hij.

Samen met Bernard Elshout (oud-eigenaar uitzendorganisatie) en Jos Cornelissen (had een zaak in zonweringen) verzorgt Hoppen een lezing over hoe hij zijn val als succesvolle ondernemer heeft overleefd. Het vergt moed om zo op het podium, ten overstaan van een volle zaal, te verhalen over de mislukkingen en tegenslagen in het leven.

Ze doen het echter met een zekere trots. De nederlaag is overwonnen, de toekomst weer in eigen handen genomen. En daar zijn de mannen niet ongelukkiger van geworden. Zo vertelt Cornelissen hoe fijn het is om de stress van het ondernemerschap af te zijn nu hij een vaste baan heeft en de vakanties echte vakanties zijn geworden.

Geluk Hoppen heeft zijn geluk teruggevonden in duurzame bouw. Zijn leven heeft de oppervlakkige glans van het zakelijke succes verloren, maar daar heeft Hoppen een diepere laag voor teruggekregen. ,,Vroeger kon ik een keiharde zakenman zijn, maar die tijd is voorbij. Ik ben een leuker mens nu. Zachter. Dat merk ik aan mijn politieke stem. Ik stem nu GroenLinks, terwijl dat vroeger de VVD was." GroenLinks. Dat is vloeken in een kerk vol met ondernemers. Het deert Hoppen niet. Hij staat er bescheiden bij, maar tegelijkertijd zelfverzekerd. Een jaar of tien geleden was het bedrijf HEJA Projectontwikkeling nog goed voor een jaaromzet van vele miljoenen. Hoppen liet de Poort van Breda bij het Valkenberg bouwen. En het witte complex Stack in de wijk IJpelaar. Hij verbond zijn naam aan voetbalclub NAC en had grootse plannen voor het Stadionkwartier.

"We waren een grote speler. Het kostte geen enkele moeite om voor onze bouwprojecten geld los te krijgen van de bank. Nu heb ik geen geld meer. In 2008, ten tijde van het uitbreken van de crisis en de val van de bank Lehman Brothers, heb ik de signalen niet opgevangen. Ik was op financieel vlak een onbenul. Wist van niets. Ik snapte niets van die subprime hypotheken. In plaats daarvan kocht ik in die tijd voor vele miljoenen aan grondposities. Hoe stom kun je zijn? Ik liet in Prinsenbeek een huis bouwen van 500 vierkante meter (door het faillissement nooit afgebouwd, red.). Dan ben je dus een idioot."

Het gevolg van de kredietcrisis was dat vastgoed uit de gratie raakte bij banken en andere investeerders. ,,De deuren gingen voor mij dicht. Op feestjes waren alleen nog de eerste paar rijen stoelen bezet." In 2012 volgde uiteindelijk het faillissement.

"Met vrijwilligerswerk bij voetbalclub Beek Vooruit (in zijn woonplaats Prinsenbeek, red.) heb ik de draad weer opgepakt. Ik dacht bij mezelf: ik ga eerst iets heel anders doen, dan kom ik vanzelf wel weer terug bij mijn oude liefde. Dat heeft gewerkt. Ik ben niet meer de Jan Hoppen van toen. Ik ga niet meer tot het uiterste, maar heb wel mijn oude vrienden terug."

Een laatste tip van Hoppen? ,"Sinds het faillissement heb ik mij verdiept in de financiële wereld en volg ik de maatschappelijke ontwikkelingen op de voet. Vooral die in Amerika. Mijn advies aan de ondernemers hier: doe dat ook. Laat je niet verrassen."

Bron: BN de Stem, Breda


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
No tags yet.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page